BUREK SA SIROM

Ako postoji jelo kojem ne možete reći ne to je zasigurno burek sa sirom. Iako postoji više nadeva za burek (meso, spanać, pečurke i dr.) sigurno je da burek sa sirom nosi pobedu. Svaka pekara ga ima ali postoji nesto posebno u bureku pripremljenom u toplini doma. Pa hajde da se uverimo da ga uopšte nije teško pripremiti.

Sastojci:
– Kore za pitu (odabrati kore koje su otprilike srednje debljine)
– 300-400g kravljeg mrvljenog sira
– Pola šolje ulja
– 250ml vode
– So po ukusu
– Ulje za podmazivanje (po potrebi)

Priprema:
U dubljoj činiji pomešati so, ulje i vodu. Ukoliko ste kupili kriške sira, trebalo bi ga prethodno izmrviti viljuškom, a možete kupiti i već mrvljeni sir. Pre nego što sipate so proverite slanoću sira. Nekada je njegova slanost sasvim dovoljna. Ukoliko nije začinite po svom ukusu.

U odgovarajući dublji sud, najbolje tepsiju, prethodno premazan uljem položiti dve kore po dnu. Poprskati ih mešavinom vode, ulja i soli. Kore treba postaviti tako da su spojene ali da im krajevi vire iz posude za pečenje. Posebno odvojiti dve kore za kraj.

Ostatak kora podelite na dva dela. Prvo izgužvajte jednu polovinu kora umačući je u mešavinu vode, soli i ulja. Tako izgužvane kore ređati u tepsiju. Kada završite sa prvom polovinom kora, rasporedite izmrvljen sir. Preko dodajte drugu polovinu umočenih i izgužvanih kora i na vrhu preostale dve koje stavljete ravne da se preklope. Spojite ih sa dve prve kore i sve to prelijte ostatkom smeše vode, ulja i soli.

Rerna treba da bude vrela, zagrejana na 250 stepeni. Kada je burek sa sirom pečen, istresite ga iz tepsije, isecite i servirajte vrućeg. Možete ga servirati uz ohlađen jogurt ili kiselo mleko.

© 2019 MUZA Sva prava zadržana.

Call Now ButtonPozovite