JOGURT

Jogurt se dobija fermentacijom bakterija koje su deo probiotičkih kultura. Vrlo često se jogurtu dodaju drugi probiotici. Zašto su probiotici dobri? Zato što služe za razgradnju laktoze i odlični su za poboljšanje probave. Samim tim čak i ljudi koji su alergični na laktozu koju obično mleko sadrži mogu da konzumiraju jogurt.

Pored probiotskih kultura, jogurt je bogat vitaminima B5 i B12, a i različitim mineralima: kalcijumom, fosforom, jodom, magnezijumom, kalijumom i cinkom. Ukoliko imte problema sa viškom masnih naslaga, jogurt je izvrsno rešenje za vas jer sadrži aminokiseline koje ubrzavaju proces sagorevanja masnih naslaga.

Dobrobiti jogurta su zaista ogromne. Jogurt je, u neku ruku, prirodni probiotik,a osim što pospešuje probavu, on naš organizam čuva od različitih mikroorganizama, pa samim tim jača naš imunološki sistem.

Kao i mleko, bogat je izvor kalcijuma koji jača kosti i čini ih otpornijim i manje podložnim različitim obolenjima.

Zahvaljujući korisnim bakterijama, jogurt ima umirujuće dejstvo na sluzokožu želuca, te umanjuje bol, ali i umiruje creva. Ukoliko pojedete nešto izrazito ljuto, samo par gutljaja jogurta umiriće vaš stomak i želudac.

© 2019 MUZA Sva prava zadržana.

Call Now ButtonPozovite