Mleko

Svima su nam poznate dobrobiti mlečnih proizvoda, ali šta je to što jedne izdvaja od drugih i čini ih posebno bitnim u našoj dnevnoj ishrani?

Mleko je jedan od najzdraviijih i najkonzumiranijih mlečnih proizvoda. U ljudskoj ishrani najčešće se koristi kravlje mleko, ali i druge vrste, poput kozjeg, ne zaostaju. Izuzetno je korisno zbog velikog broja vitamina koje sadrži, kao što su vitamin A i vitamin D, ali i zbog toga što je bogato kalcijumom i fosforom. Veoma lako i brzo se ova dva minerala apsorbuju u organizmu (kada se unose konzumiranjem mleka), sto je izuzetno važno za pravilan rast i razvoj kostiju, ali i našeg mozga.

Ako se redovno unosi, mleko doprinosi jačanju imuniteta. Predstavlja vrlo važan izvor proteina i ugljenih hidrata koji su neophodni za stvaranje energije.

Kravlje mleko se najčešće javlja kao: punomasno, poluobrano (1,5 – 1,8% mlečne mast) i obrano (oko 0,1% mlečne masti).

Redovno konzumiranje mleka stvara zdrav i jak organizam, otporan na mnoge bolesti. Količina dnevnog unosa nije naročito ograničena i mahom zavisi od uzrasta. Deci se preporučuju tri šolje mleka dnevno dok odrasli mogu da unose i manje.

Koliko je mleko zdravo govori i činjenica da su se nekada (ali i danas) kraljice kupale u mleku da bi svoju kožu učinile savršenom!

© 2019 MUZA Sva prava zadržana.

Call Now ButtonPozovite